Jom masak : Ayam percik yang memercikkan air liur
BAHAN- BAHAN
•400 gram ayam
•50 gram halia
•50 gram lengkuas
•40 gram serai
•10 gram kunyit hidup
•100 gram bawang merah
•60 gram bawang putih
•5 gram daun kunyit
CARA MEMBUATNYA:
1. Ayam dipotong mengikut cita rasa kemudian perapkan bersama dengan bahan yang dikisar serta dengan daun kunyit selama 45 minit.
2. Bakar ayam dalam ketuhar pada suhu 180 ºC selama 30 minit.
3. Apabila ayam telah masak, biarkan ia sejuk dahulu sebelum dihidangkan bersama dengan nasi yang panas
•400 gram ayam
•50 gram halia
•50 gram lengkuas
•40 gram serai
•10 gram kunyit hidup
•100 gram bawang merah
•60 gram bawang putih
•5 gram daun kunyit
CARA MEMBUATNYA:
1. Ayam dipotong mengikut cita rasa kemudian perapkan bersama dengan bahan yang dikisar serta dengan daun kunyit selama 45 minit.
2. Bakar ayam dalam ketuhar pada suhu 180 ºC selama 30 minit.
3. Apabila ayam telah masak, biarkan ia sejuk dahulu sebelum dihidangkan bersama dengan nasi yang panas
Ulasan