Dont look back in anger.. i heard u say!

Ramadan kini menghampiri trimester yang ketiga. Di awalnya rahmat, di pertengahannya keampunan dan di akhirnya pembebasan dari api neraka. Terkenang aku dengan beberapa kenalan pada Ramadan yang lepas kini telahpun meninggalkanku.... tak kira sama ada pergi yang bersifat sementara mahupun pergi selama-lamanya.
Ketika ini, setahun yang lalu aku berada di zon selesa. Pelik buat pertama kalinya pasal cuti 3 hari aku diperkenankan oleh boss... tapi lepas raya baru aku tahu muslihat dia... dia ndak blah.
Sampai hari ni aku masih lagi rindukan kelibat dia.. tak dinafikan. memang banyak hikmah di setiap kejadian Allah. Aku kini semakin matang membawa diri.. kembali awas sebagaimana aku di Seagate dulu kerana yang menilai diriku kini orang yang mempunyai 3 nama.
Pemikiran aku kembali menerawang jauh ke zaman belajar ku dulu. Emangnya kami di ketika itu keseluruhannya mempunyai IQ yang hampir sama. Namun, apakah kriteria yang membezakannya?
Di tahun akhir, aku interview utk post system engineer kat NCR computers. Diberi RM50 seorang utk ke KL interview ngan manager... tapi gagal kesemuanya.. akakakaka


aku, kak lang, Tip, Eeta, Ratna... etc


Katanya project was called off. mungkin depa ada project ngan gov pasal tu cari bebudak melayu.. ntah lerr.. tapi OK gak pasal berpeluang pi KL untuk interview.. free lak tu.
Lepas tu aku mula buat job hunting... sampai lah aku bersidai kat PP luar kampus, jadik RO. Lepas tu kena pi ke Tronoh under Unit Pusat Komputer. (umie@usm.kcp.my). Lepas dari sana, kembali ke Penang... Seagate Assembly plant (sbasir@seagate.com), join Special Build Request team as a product engineer yang buat RND untuk Seagate... lompat ke Packard-Bell (suhaimib@pbnec.com) sebagai software engineer, lepak sampai tukar premis dari Perai ke Juru industrial Estate... sampai nama ber tukar ke NEC-PackardBell dan seterusnya NEC... join Celestica (sbasir@celestica.com) setelah lama tak pegang ORACLE, aku kembali jadik shopfloor engineer... Ubah nasib setelah puas bergelumang dengan dunia database dan programming. Join Motorola (csb@motorola.com) as a project manager dan kembali lead infrastructure team di Celestica...
Perjalanan sejauh itu telah membawa aku ke Wellgrow, Bangkok Thailand. Ke AngMoKio, Singapura. Ke Laem Chabang, Pattaya Thailand. Ke Marsiling Ind park, Singapore. Ke Tungsukhla, Pattaya Thailand. Ke London UK dan juga ke Cork, Ireland.
Membawa aku berjumpa Pn Noraida di PPLK, En Salleh di UnitKomputer, Jon Lim, Roazman Samad, Azuki Tahir, Chin cipeng, Haris Aziz, Mustafa Yahaya , ah-boon sin dan Men Ho.


Pada aku, mereka inilah yang menggubah karekter aku...
Saat-saat kena marah, kena maki,kena camdet, kena sindir dan kene sekeh.... memang mengguris.. tapi dont look back in anger.. i heard u say.

Layan lagu Oasis nih jap!

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Belah mulut atau bertahnik Nureizatul Tasmira

Kenapa aku perlu ke sekolah?

Jom jengah tingkap Johari...