Rabu, 24 November 2010

Krisis pertengahan umur...

Pasangan di lewat pertengahan umur akan mengalami sindrom yang dinamakan krisis pertengahan umur. Bagi yang lelakinya... udah mula menggatal menunjukkan ciri-ciri keremajaan yang sukar untuk ditafsirkan.  Mula ligat bermain motor besar... hobi mahal dan tak lekat di rumah, manakala bagi wanitanya pula, terbentuk satu tendensi untuk mandiri, iaitu self financial support, self life objective and semua jenis SELF yang ada kat dunia nih timbul di permukaan, termasuklah SELFish. Jika dibiar berlanjutan, kekadang ia membawa kepada penceraian kerana keduanya terasa cukup kuat untuk mempertahankan keegoan. Sewajarnya, perkara ini diberikan pandangan yang menyeluruh.... namun cuma sedikit yang nampak.

Krisis ini berlaku sentiasa dan berulangan didepan mata. Cuma kita sahaja yang nak amik peduli atau tidak. Kekadang terasa jijik dan geli-geleman gak namun kata orang, berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul. Apa hak kita untuk memperkatakan kehidupan manusia lain yang dilahirkan kedunia secara merdeka?

Terasa gaak something is not correct bilamana kita tengok perempuan yang agak berumur berdampingan dengan lelaki muda remaja. Begitu jugak lerr tengok lelaki tua yang boleh dikatakan dah abis langsung manis namun masih berupaya untuk melonjak-lonjak menari di tempat hiburan dengan gadis manis menggoda.
kalau lah kita terus menerus berkata... ek eleehh... biasa laa tu. Kalau kat kotaraya ini... ada fulus, semuanya mulus, kulit muka berkedut ponn terasa gebu. Ada duit semua baik. Biar lembik menggeleber ponn tak kisah.
Pastikan bahawa ini bukanlah suatu budaya. Biar camana biasa pun kita lihat, anggap ini suatu tragedi yang menimpa bangsa kita. Biar orang kata... ini budak kampungan, tak pernah melhat budaya barat langsung....
Aku rela jadi kampungan dari terlibat sama dalam kancah yang kurang menarik ini, supaya suatu hari nanti, bilamana aku dah tua dan mungkin juga aku dah takde dalam dunia ini, anak cucu aku tetap menyanjung tinggi  penampilanku.

Apa yang dikejarkan buat masa ini....????
Kesedapan duniawi?
keindahan maknawi???
atau persiapkan bekalan untuk menuju ke destinasi hakiki.

Pasangan yang berkahwin itu sepatutnya sedar akan risiko yang telah mereka persetujui bersama ketika membuat keputusan untuk berkahwin dulu kerana...

di awal perkahwinan.... merekalah merupakan pasangan yang paling hangat bercinta. Takde yang lebih indah dalam percintaan... hanya mereka sahaja yang paling pandai bercinta dalam dunia ini.
di pertengahannya... si suami akan tergila-gilakan isterinya, tunjuk abis kat semua orang... isteriku pandai memasak, menenun pakaian, menghias rumah, mendidik anak dan mengawal kewangan rumahtangga... bagaikan istreri orang lain gagal segala-galanya..
dan di perhujung umur pula, si isteri merupakan jururawat yang paling sabar terhadap suaminya. Biar maki hamun jadi makanan harian, namun itulah suara lunak yang suatu waktu dahulu memuja-muji dirinya...

 itulah yang sebenarnya... perbetulkan haluanmu teman. Aku tak selalu disana untuk bersamamu... sekadar berupaya untuk memberikan peringatan buatmu selalu.

Tiada ulasan: